Voice Workshops

Lichaamscoördinatie voor Dynamisch Ademen

Vergezel mij op een ontdekkingsreis: een ontdekking van je lichaam, je adem en je stem. De workshops zijn bedoeld voor zangers, instrumentalisten, acteurs, leraren Alexander Techniek en derde jaars studenten van een opleiding Alexander Techniek.

Met het psycho-fysieke Support-System als basis is het ontzettend gemakkelijk om een manier van ademen te ontwikkelen die geheel gebaseerd is op hoe het lichaam werkt – op hoe het wíl werken. Wanneer de spieren in de rug, borst en buik niet langer gebruikt worden om onszelf staande te houden kunnen ze vrij (gaan) reageren op de uitademingsstimulus. Ze reageren dan op dezelfde, gecoördineerde manier als wanneer we lachen, niezen, hoesten of huilen. We hoeven er niet bij na te denken. Ze reageren gewoon.

Photo © Robert van Sluis.

 www.robertvansluis.com

Uitademen is het geheim om gemakkelijk in te ademen. En om gemakkelijk en volledig uit te ademen dienen we erop te kunnen vertrouwen dat de botten van ons skelet ons ondersteunen. Wij bereiken dit door eerst outer support en daarna inner support te onderwijzen. Er wordt aandacht geschonken aan de verschillende spieren die betrokken zijn bij het uitademen, en daarna aan het snel leren loslaten van deze spieren. Als de spieren deze spanning (een goede spanning), die zich opbouwt gedurende de uitademing, loslaten, dan volgt de inademing automatisch.

 

Als dit systeem eenmaal is geactiveerd dan is het zeer gemakkelijk om aan de coördinatie van adem en stem te werken en van daaruit naar het zingen van een gekozen lied of het uitspreken van een gesproken tekst te gaan.

 

Ik werk in kleine groepen (maximaal 8 personen) met op zijn minst een van onze afgestudeerde leerlingen (of een senior student) om te assisteren, zodat iedereen het voordeel kan ervaren van wat wij ‘hands on’ noemen: begeleiding bij de verschillende processen door gevoelige, ontwikkelde en gerichte handen.

In onze workshops wordt er altijd tijd gereserveerd voor individueel werk terwijl de anderen deelnemers observeren. De sfeer is licht en ontspannen. Zowel amateurs als professionele zangers /zangeressen ontdekken dat ze in een weekend significante stappen kunnen zetten in hun begrip en uitvoering van hun zang.

 

Workshops data 2016

vrijdag 20 mai en zaterdag 21 mai

vrijdag 27 mai en zaterdag 28 mai

vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni

 

vrijdag 19:00 - 21:00 en zaterdag 10:00 - 13:00 en 14:00 - 16:00

 

Deel 1 

 

Ik zal een workshop geven getiteld ‘Lichaamscoördinatie voor Dynamisch Ademen’, gebaseerd op mijn boek Born to Sing (uitgebracht in juni 2015).

 

Vrijdagavond: introductie van ‘outer support’

 

Zaterdagochtend: verdieping van ‘outer support’. In de middag is er ruimte voor individueel stemwerk. Neem hiervoor alsjeblieft iets mee dat je wil zingen of voordragen, niet op papier maar uit het hoofd.

 

Mijn boek zal voor deelnemers tegen korting verkrijgbaar zijn.

 

Kosten: €175,00 per weekend.

 

Bank:

NL67 INGB 0682 7803 59

BIC: INGBNL2A

 

Locatie:

Wedesteinbroek 1402

6546 RN Nijmegen

 

==========================================

 

Workshop voor leraren Alexander Techniek in Londen, Engeland 

 

vrijdag 17 juni: 19.00 – 21.00

zaterdag 18 juni: 09.00 – 12.00; 13.00 – 16.00

 

Ron, met zijn vrouw Prof Nadia Kevan,  geeft een workshop getiteld ‘Lichaamscoördinatie voor Dynamisch Ademen’, gebaseerd op Rons boek Born to Sing (uitgebracht in juni 2015).

 

Vrijdagavond: inleiding over ‘outer support’.

 

Zaterdagmorgen zal ‘outer support’ worden geoefend tijdens het zitten, staan, lopen en ademhalen. Hierna volgt een inleiding op Dynamisch Ademen uitgaande van ‘outer support’.

 

Zaterdagmiddag is er ruimte voor praktijk van Dynamisch Admenen (hoe het bij te bringen), de “whispered ah” en, voor degene die dat wil, individueel stemwerk.

 

Locatie:

Constructive Teaching Center

Imperial Wharf, 13 The Blvd, London SW6 2UB

 

Kosten:

£110,00

Minimaal aantal deelnemers: 15

Maximaal aantal deelnemers: 20

 

Aanmelding: gelieve een email sturen aan: constructiveteachingcentre@gmail.com